Kuka ihmeen Sigrid Mulari?

Sukuseuraamme kuuluva Eila Penninkilampi, joka on jo pitkään harrastanut sukututkimusta, sattui löytämään kuvan kajaanilaisista oppikoululaisista vuodelta 1917. Kuvan takana olevassa nimiluettelossa oli myös Mulari-niminen tyttö, Sigrid.

Eila toimitti kuvan Mularien sukuseuraan.

Kuka ihmeen Sigrid? Mihin sukupuun haaraan hän kuuluu?

Sukuseuramme puheenjohtaja Yrjö Mulari tutki ensin koulun arkistoja, mutta sieltä ei heti löytynyt tämän nimistä tyttöä. Sigrid Mularia ei löytynyt edes vuosisadan alun kastettujen luetteloista, niin kuin olisi kaiken järjen mukaan pitänyt.

Nimi Sigrid löytyi kuitenkin Sylvi ja Erkki Porramon jälkeensä jättämistä sukututkimus papereista, jotka ovat tätä nykyä Sylvin veljen, Yrjö Mularin hallussa. Ja tästä tämä ongelma alkoikin ratketa, alkoi näyttää siltä, että Sigrid-tytön juuret juontavat Hyrynsalmen Hoikalle vuonna 1798 muuttaneen Sigfrid Mularin sukuhaaraan.

Sigfridin jälkeen Hoikalle jäi isännäksi Antti, jonka pojasta Erkistä tuli Hoikan isäntä ja hänen veljensä Adam Antinpoika puolestaan isännöi naapuritalossa Hallassa 1800-luvun loppupuolella. Adam ja monet hänen lapsistaan olivat Amerikassa moneen kertaan ja osa jäi sinne. Siihen aikaan sukulaistalot Halla, Hoikka ja Riihelä olivat taloja, joista melkein joka poika ja muutamat tytötkin käväisivät Amerikassa. Ja osa sille tielle jäikin.

Adaminpoika Olli (s. 8.10.1872) meni jo 1893 ensimmäisen kerran Amerikkaan.

Oiva Turpeinen :Lännen lokarit Kainuusta Amerikkaan).
Olli saapui takaisin Suomeen vuonna1900 ja hän rakastui Jaalasta kotoisin olevaan kätilöön Alma Paanaseen ja heidät vihittiin 27.2. 1901. Heitä koskevat kuulutustiedot ovat nähtävänä ohessa. Avioiduttuaan Olli ja Alma muuttivat Amerikkaan.

Porramoiden aineiston mukaan Ollin ja Alman lapset olivat:Sigrid Saima Eleinora , joka syntyi 17.12.1902 Bostonissa (Boston Mine,Houghton Michigan).

Tästä syystä Sigridin kastetietoa ei löydy Suomesta. Yrjö selvitti väestörekisterin kautta, että Sigrid Mularin myöhempi sukunimioli Telja, ja Sigrid kuoli väestörekisterin tietojen mukaan 1.1.1993, paikka ei ole tiedoissa.

Tauno Maurits Harald, joka syntyi 22.7.1904 niin ikään Michigaissa. Tauno kuoli 23.1.1965 St.Louis Countryssa Michiganissa.

Kuvassa oleva Sigrid-tyttöon siis mitä todennäköisimmin juuri tämä Olli ja Alma Mularin tytär.

Olli Mulari perheineen palasi Amerikasta Hyrynsalmelle. Hän oli Yrjön tietojen mukaan kauppias ja äiti Alma oli siis kätilö. Heillä oli ilmeisesti varallisuutta ja halua kouluttaa myös tytärtä. Sigrid olikin ehkä ensimmäinen oppikoulua käynyt Hyrynsalmen Mulari ja vieläpä tyttö.

Porramon arkistossa olevan Puolangan seurakunnan virkatodistuksen mukaan kauppias Olli Aadaminpoika Mulari muutti perheensä kanssa Hyrynsalmelta Puolangalle 8.1.1909.Helsingin seurakuntatietojen mukaan Sigrid Saima Eleonora muutti 15.6.1927 Helsingin pohjoiseen suomalaiseen seurakuntaan ja oli siihen aikaan naimaton ja lapseton. Voimme jatkaa Sigridin tarinaa, jos myöhemmin löytyy lisää tietoa.

Anja Mulari-Ikonen (anja.mulariikonen@gmail.com)

Sigrid ylärivissä toinen vasemmalta