Aitta vuosisatojen takaa

SUKEVAN KOLMAS TALO

Erkki Matinpoika Suomalainen/Mulari eli Eerikka Suomalaisen asuinpaikka sijaitsi Sukevalla Savon ja Kainuun rajalla, Raudanveden järven länsipuolella.

Uudistila oli perustettu 1653. Talo oli maakirjoissa Vänninmäen Pihlajamäki 1. Erkki viljeli tilaansa vuoteen 1676. Puoliso oli leski, jonka tilaa Erkki nuoruudessaan viljeli, mutta muutti pois viimeistään siinä vaiheessa kun lesken poika tuli aikuiseksi. Vaimon nimi ei toistaiseksi ole tiedossa.

Erkillä oli ainakin yksi poika, mutta mahdollisesti kaksi muuta poikaa, joiden nimet saattaisivat olla Pekka ja Jussi. Nimet esiintyvät 1600-luvun loppupuolen asiakirjoissa Sotkamossa.

Erkki oli ilmeisesti Matti Erkinpoika Mularin vanhempi poika.

Erkki Matinpoika Suomalaisen talo oli Sukevan kolmas talo. Tästä kertoo Matti Kumpulainen gradututkimuksessaan, joka koskee Sukevan taloja, torppia ja mäkitupia.

Erkki Matinpoika perheineen asui tilaa vuoteen tilaa 1676. Perhe menetti jostain syystä talonsa toiselle suvulle 1600-luvun loppupuolella. Uudesta isännästä piittaamatta Mikko Erkinpoika Suomalainen yritti jäädä kotiinsa asumaan, mutta hän hävisi asiansa oikeudessa

Mikko jälkeläisineen näyttää muuttaneen Sotkamoon ja myös hän vakiintui käyttämään Mulari-nimeä.

Erkin perheen todennäköinen asuinpaikka on ollut Sukevan Pihlajamäen tienoolla laajat maa-alueet ympärillään.

Pihlajamäen omistaa nykyisin Hyrynsalmen Mularien jälkeläisiin kuuluva, Sukevalle muuttanut Mulari-suvun edustaja.


ENSIMMÄISET MULARIT PIHLAJAMÄESSÄ

Erkki Matinpoika Suomalainen/Mulari eli Eerikka Suomalainen. Talo oli perustettu 1653 ja asuinpaikka sijaitsi Sukevalla lähellä Kainuun rajaa, Raudanveden järven länsipuolella. Talo oli maakirjoissa Vänninmäen Pihlajamäki 1. Erkki viljeli tilaansa vuoteen 1676. Puolison nimeä ei tiedetä.

Lapset: Erkillä oli ainakin yksi poika, Mikko Erkinpoika, s.1650-luvulla, mutta mahdollisesti kaksi muuta poikaa, joiden nimet saattaisivat olla Pekka ja Jussi. Nimet esiintyvät 1600-luvun loppupuolen asiakirjoissa Sotkamossa.

II sukupolvi

Mikko Erkinpoika Suomalainen/Mulari viljeli isänsä perustamaa tilaa ilmeisesti vuodesta 1676 lähtien. Hän on Kimmo Kemppaisen mukaan aivan ilmeisesti sama Mikko Molari, jolla oli yhteisiä kaskimaita kainuulaisten kanssa. Mikko Erkinpoika Suomalainen menetti kotinsa, mutta hän hän ei kuitenkaan aluksi suostunut poistumaan tilaltaan, vaan uhkaili jopa uuden omistajan henkeä. Apuna oli Lauri Mikonpoika Suomalainen.

Vuonna 1691 vallesmanni sai häädettyä Suomalaiset. Kimmo Kemppainen löysi asiakirjan, jossa kerrotaan, että Mikko Suomalaisen maksamattomat verot olivat vähällä päätyä uuden isännän maksettavaksi. Tämä valitti asiasta Iisalmen käräjillä. Pöytäkirjasta käy ilmi, että Suomalaiset oli merkitty henkikirjoihin väärällä nimellä.

Kemppainen kertoo löytäneensä useita suvun jäseniä tilattomien luettelosta. Nämä saattoivat olla Mikon veljenpoikia. Kainuussa eli 1700-luvun lopulla neljä tilatonta Mularia: Jormaksessa asui Erkki Mulari, Lauri Pekanpoika Mulari, Heikki Pekanpoika Mulari ja Lauri Jussinpoika Mulari asuivat Korpisalmella. Nämä saattavat olla Erkki Matinpojan jälkeläisiä.

Jormaksen Erkki Mularin todennäköinen tytär oli Riitta Erkintytär Mularitar , joka joutui käräjille vuonna 1704. Mikko Erkinpoika Suomalaisella saattoi olla kolme lasta Kimmo Kemppaisen päättelyjen mukaan: Lauri Mikonpoika Suomalainen, Anna Mikontytär Mularitar ja Mikko Mikonpoika Mulari, jotka syntyivät1680-luvulla.


Pihlajanmäestä ja sen viimeisistä asukkaista mielenkiintoista tietoa.