Madz Mulari esiintyy myös vuoden 1635 henkikirjassa. Sen mukaan hän ilmestyi tilattomana vaimonsa ja kahden lehmänsä kanssa Nissilän kylään, joka sijaitsi Iisalmen ja Oulun välisen kulkureitin varressa, nykyisen Vieremän alueella. Hänen nimensä mainitaan myös Viipurin-Savonlinnan läänitileissä Iisalmen karjaluettelossa vuodelta 1635. Samaa vuotta koskeneessa kylvöluettelossa nimeä ei löytynyt, joten maanviljelyä hän ei ollut vielä saanut alulle. Tämä Matti saattaa olla Kainuun ja Savon Mularien kantaisä.
Sukututkijat ovat tulkinneet yhden asiakirjan perusteella, että Nissilään tulleen Madz Mularin patronyymi olisi ollut Nilsson, siis Niilonpoika. Tämä Mulari-suvun tutkijoiden keskuudessa levinnyt tieto saattaa kuitenkin olla väärä ja Madz Nilsson olikin sukunimeltään joku muu kuin Mulari.
RINNAKKAISNIMI SUOMALAINEN
Tamperelainen sukututkija Kimmo Kemppainen kertoo löytäneensä erinomaiset dokumentit siitä, että Kainuun Mularit polveutuvat myös Iisalmen Suomalaisista. Savon ja Kainuun Mularien kantaisän patronyymi on Kemppaisen mukaan Eriksson, Erkinpoika. Matti Erkinpoika mainittiin sukunimellä Suomalainen käräjäpöytäkirjassa poikansa Matti Matinpoika Suomalaisen uudistilan verojen takaajana. Pöytäkirjan mukaan Matti Matinpoika ilmoitti isänsä Matti Erkinpoika Suomalaisen uudistilansa verojen takaajaksi yhdessä Matti Utriaisen kanssa. Perhe käytti - tai viranomaiset käyttivät - tuossa kohtaa rinnakkaisnimeä Suomalainen. Tästä samasta perheestä käytetään monissa 1600-luvun asiakirjoissa nimeä Mulari. Miten Suomalaisen suku liittyy Mulareihin, emme vielä tiedä.
MULARIT ASETTUIVAT RAUDANVEDEN YMPÄRISTÖÖN
Matti Matinpoika Mulari oli tuolloin 1660-luvun alussa perustamassa uudistilaansa Mularilaa Raudanveden kylään. Raudanvedenkylä oli liitetty Iisalmen pitäjästä Kainuuseen noin 1650. Hänen isänsä Matti Erkinpoika Suomalainen/Mulari lienee syntynyt joskus vuosina 1500-1600-lukujen taitteessa, viimeistään 1610.
Koska isä Matti Erkinpoika kelpasi veromaksujen takaajaksi, hänellä tn. oli tila jossain 1650-1660-luvulla. Emme siis vielä tiedä missä se oli. Erämaat olivat tuohon aikaan laajoja Pohjois-Savossa. Kruunukaan ei tuntenut kaikkia maita ja mantujaan. Ehkä joku sukututkijoistamme onnistuu jäljittämään isä-Matin tilan.
Matti Erkinpojan vanhempi poika oli nimeltään Erkki Matinpoika, joka esiintyy Eerikka Suomalainen -nimellä Matti Kumpulaisen Sukevan taloja, torppia ja mäkitupia koskevassa progradu-tutkimuksessa. Erkki oli veljeksistä vanhempi päätellen siitä, että tuohon aikaan oli yleinen käytäntö nimetä vanhin poika isänisän mukaan ja toinen poika isän kaimaksi.
Mularilan perustajan Matti Mularin ja käräjäpöytäkirjassa esiintyneen Matti Erkinpoika Suomalaisen isäpoika-suhde on selvä. Kainuun sukuja tutkinut Kimmo Kemppainen törmäsi tämän osoittavaan käräjäpöytäkirjaan sattumalta. Historian tutkimukseen koulutuksen saanut Kemppainen sanoo, että isäpoika-suhteen osoittavat dokumentit ovat tuolta ajalta erittäin harvinaisia, ja että on kuin lottovoitto löytää tällainen. Erkki-pojan sukuhaaralta tällainen dokumentti vielä puuttuu, mutta ilmeistä on, että Sukevan ensimmäisiin uudistilallisiin kuuluva Erkki Matinpoika oli Matti Erkinpoika Mularin vanhempi poika.
Tästä Mularin perheestä käytettiin 1600-luvun loppupuolella eri asiakirjoissa usein tätä rinnakkaisnimeä Suomalainen. Selitystä tälle ei tiedetä. 1700-luvulta lähtien perheestä käytetään vain Mulari-nimeä.
Meitä Matin ja Erkin jälkeläisiä on Kainuussa ja Savossa edelleen paljon, mutta myös muualla Suomessa ja ympäri maapalloa. Vuoden 2014 sukunimitilastojen mukaan nykyisenä nimenä Mularia käytti 651 henkeä. Entisenä nimenä Mulari- nimi oli 241 henkilöllä. Kokonaismäärästä 58 asuu ulkomailla.
Matti Mulari löytyy myös Iisalmenvuoden 1635 kylvöluetteloista.Lähde:
vuosi 1635, Iisalmi. Nimi on rivillä 23 ylhäältä (kohdalla pieni
tahra).