LEGENDA UNKARILAISESTA ESI-ISÄSTÄ

Mulari-sukunimen ja Mulari-suvun vaiheista ennen Iisalmea ja Kuopiota on liikkunut suvun keskuudessa tarinoita, joiden todenperäisyys vaatisi paljon tutkimista ja todisteita. Kerrottakoon ne kuitenkin tässä.Legenda unkarilaisesta esi-isä on yksi näistä. Tämä oli ensimmäinen kuulemani Mulari-suvun alkuperää koskeva tarina. Erityisen halukkaasti tätä kertoi sodan jälkeen Saksaan muuttanut torniolainen Tellervo Engelbrecht (o.s. Mulari), joka Suomessa asuessaan toimi Kuopiossa lastenkodinjohtajana. Hän selitti Mularienkin keskuudessa satunnaisesti esiintyvää musikaalisuutta tällä unkarilaisuudella. Mitään dokumentteja Tellervo ei kertomukselleen tuolloin esittänyt eikä liioin sitä, mistä oli tarinan kuullut.

Mularien sukukokouksen järjestelyjen yhteydessä tuli esille, että Unkari-taustasta on liikkunut versioita myös utajärveläisessä sukuhaarassa aina Amerikkaan asti. Samoin Hyrynsalmella vuosikymmeniä työskennellyt rovasti Toivo Liimatta on asiasta kuulemma puhunut.Unkari-version tausta saattaa olla vahvasti Savossa.

Iisalmelainen Juho Mulari kertoi kesällä 2015, että hänen setänsä Reino Mulari (s.1914 tai 1915) oli kiinnostunut Mulari-suvusta niin paljon, että oli matkustanut Ruotsiin tutkimaan suvun alkuperää. Reino oli Tukholman arkistoja penkoessaan saanut selville, että eräs esi-isämme oli tullut jostain syystä Unkarista Ruotsiin ja hänestä oli tullut Ruotsin kuninkaan sotilas.

Tarinan mukaan hän oli ollut hyvin rämäpäinen mies, ja kun oli sitten sattunut tekemään myös henkirikoksen, hän on päätynyt lähtemään Suomeen.Reino Mulari oli kirjoittanut löytämänsä tiedot ylös. Edellä mainitun iisalmelaisen Juho Mularin isä oli nähnyt ja lukenutkin veljensä sukukirjan. Valitettavasti kirja katosi sota-aikana.Tässä tarinassa voisi siis olla jotain perääkin, sillä Tukholmassa on runsaasti Suomea ja Kainuuta koskevaa arkistotietoa 1500-1700-luvuilta.

Teoriassa on mahdollista, että Reino sai selville jotain. Ja tiedetään myös, että Unkarissa on Mularia muistuttavia nimiä edelleen. Nyt kun Reino Mularin kirja on kuitenkin kadonnut, ja tieto on monen kertojan kautta kierrellyttä, meidän olisi syytä lähteä uudelle tutkimusmatkalle.Muitakin "selityksiä" on. Tohtori Aarre Läntisen mukaan Mulari-sukunimi saattaa olla alkujaan ammattia tarkoittava tekijänimi ( esim. målare tai Müller), joka on tekeytynyt Mulariksi.

Historiaa ikänsä harrastanut hyrynsalmelainen kotiseutuneuvos Kalle Juntunen, myös hänellä on Mulari esiäitien joukossa, on löytänyt kenties varhaisimman vihjeen tähän suuntaan Viipurin linnan rakentajia koskeneesta historiakirjasta. Siellä olisi ollut kenties töissä henkilö nimeltä Anders Målare. Lähde ei ole tiedossani.Sukututkijoille minulla olisikin useita kysymyksiä. Kun vuosina 1606-08 rakennettiin Viipurin linnassa vieläkin jäljellä olevaa porttirakennusta päällikön asunnoksi, löytyisikö missään dokumentissa maalarina työskennellyttä Mattia tai Erkkiä?

Viipurin linnaa rakennettiin ja korjattiin myös 1500-luvun loppupuolella. Löytyykö niiltä ajoilta Anders Målare?Voisikohan olla mahdollista, että Kainuuseen eksynyt Madz Mulari (Mullerj) oli juuri tuon rakentajan jälkeläinen. Mulari-sukunimeä ei ilmeisesti Aarre Läntisen mukaan esiintynyt vielä 1500-luvulla Kainuussa eikä Savossakaan. Eikä kukaan muukaan ole tainnut vielä löytää. Vanhimmat asiakirjat, joista nimi on löytynyt, ovat 1620-luvulta Savosta, Kuopion pitäjästä.Kirjoittanut:

Anja Mulari-Ikonen